1,6 hectare

totale oppervlakte van de ‘collegesite’

E23

uitzonderlijk laag energiepeil

2022

oplevering van het project

Currently Viewing

Uitdaging

Het centrum van Beringen ondergaat momenteel een metamorfose. Het grootschalige publiek-privaatsamenwerkingsproject (PPS) tussen stad Beringen, de THV Democo-Willemen, Bureau Landschap, UAU collectiv en Jaspers-Eyers Architects omvat de herontwikkeling van de collegesite. Concreet gaat het over een nieuw Stedelijk Administratief Centrum (SAC), een ondergrondse parking, private wooneenheden en de verbouwing van de huidige bibliotheek en een volledige groene omgevingsaanleg.

Het bestaande stadhuis was te klein geworden en voldeed niet langer aan de hedendaagse normen, eisen en behoeften. Een nieuw SAC vormde dus een prioriteit binnen de reconversie van het Beringse stadscentrum.

Oplossing

Arcadis nam de technische studies van het volledige gebouw voor zijn rekening, waaronder stabiliteitsstudies, elektrische installaties, HVAC, duurzaamheid en EPB. We hanteerden een BIM-aanpak voor de structurele analyse van de ingang, voor berekeningen voor verlichting, ventilatie, verwarming en koeling en voor dynamische simulaties voor koelbelastingen, warmteverlies en waterbevoorrading.

Daarnaast hertekenden we ook de centrumstraten, de markt en de kerktuin. Verplaatsbare plantenbakken zorgen voor een dynamisch plein dat kan afgesloten worden voor verkeer wanneer nodig. Ondergrondse kratten geven de bomen op het marktplein alle kansen om intens te wortelen en uit te groeien tot grote exemplaren zodat ze decennialang karakter, schaduw en een ecologische meerwaarde verlenen aan het centrum.

Het SAC omvat onder meer kantoren, vergaderzalen, en een trouwzaal. Vanaf de start zette het ontwerpteam sterk in op duurzaamheid. We baseerden het energetische concept van het gebouw op de trias energetica. Een doorgedreven isolatieschil en buitenzonnewering beperken de energievraag. Een koude-warmteopslag installatie (KWO) buffert warmte en koude in het grondwater doorheen de seizoenen en een PV-installatie (zonnepanelen) op het dak levert bijkomende hernieuwbare energie. Deze aanpak resulteerde in een fossielvrij gebouw met een uitzonderlijk laag E-peil, ver onder het huidige BEN-niveau vereist voor nieuwbouwprojecten.

Impact

De herinrichting van het marktplein vergroot en verbetert de verblijfsruimte voor de bewoners. Het ontwerp maakt het centrum terug open en toegankelijk voor iedereen, wat nu door de huidige inrichting met veel trappenpartijen niet het geval is. De grote bomen op de markt vormen een essentieel onderdeel om het centrum te wapenen tegen klimaatverandering.

De ondergrondse parking helpt om het centrum te ontlasten van de hoge parkeerdruk die vandaag bovengronds heerst. Zo komt er op het marktplein ruimte vrij voor evenementen en horeca. De groene inrichting rond de kerk biedt een tegengewicht aan de verharde ruimte van het plein en zorgt voor een koelteplek bij warm weer.

Het SAC, uitgewerkt met BIM, leverde Arcadis een gouden BIM Award op in 2019. Het volledige project, inclusief de ontwikkelingen binnen de PPS, was genomineerd voor de Publica Awards van 2020.


Toegepaste diensten

Digitale omgeving, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid

Lees meer

Neem contact op met {name} voor meer informatie & vragen

Arcadis gebruikt uw naam en e-mailadres alleen om uw vraag te beantwoorden. Meer informatie kunt u vinden in ons Privacy beleid.