30.000 m2

oppervlakte

18

verdiepingen

Currently Viewing

De uitdaging

Het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht was ruim 25 jaar na de opening toe aan een opknapbeurt. De doelstellingen voor de vernieuwde locatie aan de laan van Puntenburg 100 waren een grondige verduurzaming van het pand, verbetering van de toekomstbestendigheid en het optimaliseren van het gebruikscomfort. De NS vroeg Fokkema & Partners Architecten en Arcadis om dit te realiseren.

De oplossing

Na de structurele renovatie sluit het hoofdkantoor weer helemaal aan bij de duurzaamheidsambities van de NS en draagt het bij aan een prettige, open en comfortabele werkomgeving. Daartoe verwerken we een keur aan duurzame elementen in het totaalontwerp, zoals zeer energie-efficiënte LED-verlichting, zonnepanelen en een groene daktuin voor de medewerkers. Mede door de hoge duurzaamheidsambities besloten a.s.r. en NS bovendien om de hele gevel te vervangen, wat een belangrijke voorwaarde was voor het verkrijgen van het BREEAM Excellent-certificaat. Deze duurzaamheidbeoordelingsmethodiek vereist een verregaande verduurzaming van het pand, verbetering van toekomstbestendigheid en het optimaliseren van het gebruikscomfort. Om de toekomstige flexibiliteit van de locatie te waarborgen, wordt het pand geschikt gemaakt voor zogenaamd ‘multi-tenant’-verhuur. Dit betekent dat het kantoor ook openstaat voor andere huurders dan alleen de Nederlandse Spoorwegen. De renovatie is gestart in 2018.

  • LEES MEER

    De complete renovatie van het NS-hoofdkantoor is een uitdagende opdracht voor de samenwerkende partijen. Het pand staat op een van de drukste hoogstedelijke bouwlocaties van het land en grenst aan zowel spoor, station als binnenstad. Het kantoor bestaat uit een hoogbouwtoren op een plintgebouw met parkeergarage. In totaal heeft het achttien verdiepingen en een oppervlakte van ongeveer 30.000 vierkante meter. De eigenaar van het pand is a.s.r. Vastgoed en de NS is de belangrijkste huurder.

De impact

De integrale renovatie van het NS-hoofdkantoor in Utrecht resulteert in een gebruiksvriendelijke, transparante en gastvrije locatie met een positieve uitstraling naar de directe omgeving. Bovendien is het gebouw nu duurzamer en energiezuiniger (van energielabel D naar A) en zijn de kantoorruimten efficiënter ingericht. Dit alles maakt het zowel voor de gebruikers van het pand als voor de omwonenden tot een aantrekkelijker geheel.


Gerelateerde oplossingen

Profielfoto van Tim Preger

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Tim Preger.

Woordvoerder/Senior Adviseur Communicatie

Contact Tim

Connect with {name} for more information & questions

Arcadis will use your name and email address only to respond to your question. More information can be found in our Privacy policy